SZEDD MAGAD SZOB Dunakanyar

Gyümölcsök:ŐSZIBARACK, SÁRGABARACK, KÖRTE, ALMA, cseresznye, meggy, feketeribizli,Kajszibarack, szilva, bodza, dió. Gyümölcsös a Dunakanyarban Szobon, Budapesttől 50 km-re.

Az őszibarack rendszertanilag a rózsafélék (Rosaceae) családjába, azon belül pedig a szilvafélék (Prunoideae) alcsaládjába tartozik.

Az őszibarack botanikai nevei: Persica vulgaris MILL, Amygdalus persica L., Prunus persica L., BATSCH

Mint ahogy botanikai nevei is mutatják, sokáig azt hitték, hogy Perzsia a hazája, azonban kutatások bebizonyították, hogy mint sok minden másnak, az őszibaracknak is Kína az őshazája, ott található a géncentruma is.

Az őszibarack terméshéja lehet molyhos, ezt hívjuk őszibaracknak, illetve kopasz, ezt pedig kopasz baracknak vagy nektarinnak (angol eredetű elnevezés).

A nektarinokról sokan hiszik, hogy szilva vagy ringló keresztezése őszibarackkal, illetve volt olyan vendégünk is, aki azt mondta, hogy fél a nektarintól, mert szerinte GMO-k, azaz génmanipuláció termékei. Egyik sem igaz, már időszámításunk előttről is vannak utalások a kopasz barackra, amely minden valószínűség szerint a molyhos őszibarack rügymutációjaként jelent meg. A mi ültetvényünkben is előfordul időnként, hogy némely fa egy-egy ágán lényegesen kevésbé szőrözött barackok vannak, mint a többi ágon.

                   oszi_2.jpg

Őszi-e az őszibarack?

Nem, határozottan nem, más nyelven nem is szerepel a nevében az őszi jelző. Tőlünk lényegesen Délebbre fekvő termőterületeken már májusban, sőt néhány fajta már április végén szüretelhető.

oszi_piros.jpg

oszi_piros_2.jpg

Termesztése

Az őszibarack az egyik legigényesebb, legnehezebben termeszthető gyümölcsfaj. Amennyiben saját kiskertjében szeretne őszibarackot termeszteni, válasszon edzett, betegségeknek ellenállóbb fajtát. Ilyen pl. a magyar Mariska, amelyik gombabetegségeknek ellenálló, jó ízű, fehérhúsú fajta.

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 58
Heti: 214
Havi: 888
Össz.: 546 518

Látogatottság növelés
Oldal: őszibarack kisokos
SZEDD MAGAD SZOB Dunakanyar - © 2008 - 2018 - szeddmagad.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szedd magad - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »