SZEDD MAGAD SZOB Dunakanyar

Gyümölcsök:ŐSZIBARACK, SÁRGABARACK, KÖRTE, ALMA, cseresznye, meggy, feketeribizli,Kajszibarack, szilva, bodza, dió. Gyümölcsös a Dunakanyarban Szobon, Budapesttől 50 km-re.

befottek_2.jpg

A sikeres befőzés alapfeltétele a megfelelő érettségi fokban lévő egészséges, rothadóhibától mentes gyümölcs, a kellőképpen megtisztított  edények, (nem törölgetett, hanem lecsepegtetett!) befőttes üvegek, és a nem rozsdásodó, nem "agyonfeszegetett" befőttes tető. Természetesen lehet celofánt is használni, ha valaki ragaszkodik hozzá, vagy ha éppen ilyen speckó befőzési kellékek hirtelenjében nem beszerezhetők, akkor a sima háztartási fólia is megteszi szükségmegoldásként.

A befőzés lényege, hogy hőkezeléssel tartósítjuk a gyümölcsöket, amit valahogy úgy kellene csinálni, hogy a belsejük is átmelegedjen kellőképp, de azért ne főzzük meg a gyümölcsöt.

A befőzés alapmódszere a dunsztolás, ez lehet vizes vagy száraz.

Vizes dunszt: befőttek eltevéséhez használjuk. A gyümölccsel és felöntőlével megtöltött befőttesüvegeket vízzel kb.félig telt lábasba tesszük, és addig melegítjük a tűzhelyen, amig át nem forrósodik a befőttesüvegben lévő szirup és a gyümölcs. Ekkor lezárjuk az üveget, és a biztonság kedvéért berakjuk a befőttesüvegeket szárazdunsztba.

Szárazdunszt: Befőttek, lekvárok, zselék, stb. készítésének befejező művelete. Ládát, felnyitható tetejű padot, nagyobb papírdobozt, gyerekkádat, stb kibélelünk valami meleg anyaggal (én a polár takarókat szoktam használni), ebbe rakosgatjuk a lezárt, még forró üvegeket, jól beatakarjuk, és itt hagyjuk kihűlni őket.

A befőttesüvegek tetejének lezárása nagyon fontos feladat, és a hiedelmekkel ellentétben nem a nagy erő az, ami kell hozzá, hanem a "hogyan" tudása. Lényeges, hogy ezen ne spóroljunk, azaz az elszíneződött, feszegetett, rozsdásodó lapkákat (ez a hivatalos neve) dobjuk ki, mert ha nem, akkor könnyen előfordulhat, hogy a befőttet/lekvárt kell majd kidobnunk.

Tehát, amikor az üvegtetőt rárakjuk a befőttesüvegre, célszerű nem rögtön bezárni, hanem előbb nyitási irányban forgatni, hogy rendesen a helyére ugorjon. Ekkor lehet ráhúzni, de nem kell borzasztó erősen, mert ha jó a lapka, akkor a keletkező vákum úgyis rászorítja. Ha a fülünkhöz emeljük, és nem sziszeg, sistereg, akkor valószínűleg jól zártuk le. Én ekkor még fejre fordítom, úgy viszem a dunsztolóládához (ha nem szivárog belőle a lé, az is azt mutatja, hogy sikerült jól lezárni). Ezáltal a teteje is átforrósodik, és még jobban megnövekszik az esélye, hogy ne forrjon meg az eltett finomság.

Ha kivettük a dunsztból a befőtteket/lekvárokat, és azt látjuk, hogy az üveg teteje homorú (érdemes olyan tetőt venni, aminek olyan "nyomogathatós" közepe van, mint a bébiételes üvegeknek, mert azokon nagyon szembetűnő és kézzel is ellenőrizhető az eredmény; ha megnyomjuk, és stabilan áll, nem mozog, akkor jó), akkor már a meleg panellakásban is eltárolható romlásveszély nélkül a munkák gyümölcse.

Én tartósítószer helyett csak aszkorbinsavat szoktam használni (C vitamin), és a megfelelően hőkezelt és lezárt üvegekben tartósítószer nélkül sem lesz baja a befőttnek/lekvárnak/ivólének.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 58
Tegnapi: 49
Heti: 213
Havi: 887
Össz.: 546 517

Látogatottság növelés
Oldal: befőzés
SZEDD MAGAD SZOB Dunakanyar - © 2008 - 2018 - szeddmagad.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szedd magad - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »